De Stolwijkerschutsluis. Deze burcht van eikenhout en ijsselsteen, toegangspoort tot de Krimpenerwaard, is de thuishaven van de sluiswachter en zijn gezin. De oude sluiswachter neemt ons mee naar zijn verleden, dat onlosmakelijk met dat van de sluis is verbonden. Na jaren van stremming dreigt nu definitieve demping. De sluiswachter is weinig hoopvol en heeft zijn lot met dat van de sluis verbonden. Samen zullen zij ten onder gaan. Zal het lukken het noodlot af te wenden?
Het orkest speelt al als het publiek de zitplaatsen op de tribune opzoekt. Dan verschijnt de oude sluiswachter op het sluishoofd, hij luistert naar de waterstanden op de radio. Het wordt stil op de tribune als de sluiswachter zich tot het publiek richt. De voorstelling is begonnen…
Voor dit door 18 acteurs, tienkoppig orkest en 50 figuranten gespeelde stuk is de locatie rond de Stolwijkerschutsluis omgebouwd tot een groot openluchttheater. Vanaf de tribune heeft het publiek zicht op de monumentale sluis en de voorhaven, die gevuld is met historische schepen. Alle unieke mogelijkheden die de locatie biedt worden maximaal benut.
Het Mirakel van de Sluis is een toneelvoorstelling die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven. Zij wordt gerealiseerd door meer dan honderd vrijwilligers uit de Goudse regio.
Het water van de IJssel daalt en rijst en rijst en daalt
De hartslag van ‘t heelal vertaald in eb en vloed
gestuurd door metronoom van zon en maan
de traag stromende bloedbaan van zoet
water in dit schitterend estuarium
resoluut gekeerd door deze burcht
van eikenhout en IJsselsteen
De poortwachter van het laaggelegen polderland
Eens versmaad, verguisd en opgegeven
Nu als feniks uit de as herrezen